JAUME OLLER I PRATS

Sant Andreu de Palomar, Barcelonès, 19 de juliol de 1936 

Sindicalista

Resident a Sant Andreu de Palomar. Membre del Sindicat Únic Metal·lúrgic / CNT de Sant Andreu. A la revista Finestrelles, editada pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu de Palomar l’any 1999, en un article en Pedro Robles ens narra la seva experiència del 19 de juliol de 1936 i ens fa saber: 

« En un dels llargs intervals de l’actuació de l’avió (es refereix a l’avió pilotat pel tinent Felip Díaz Sandino, cap de la base del Prat i lleial al govern de la República), cap al migdia, un jovenet, amb una pistola a la mà, va passar a l’altre cantó del passeig; va sortir de la barricada i mig cobrint-se entre el troncs dels arbres que hi havia a la vorera, va anar avançant cap al lloc on es trobaven els facciosos. Quan va passar pel barri, entre els passatges de Jacint Guardiola i Isabel Ribó, ja li disparaven alguns trets. Els veïns li deien “No hi vagis! No siguis boig! Entra aquí a casa!”, però ell va continuar avançant. En arribar a un fanal, en front on ara hi ha el número 64 (del passeig Torras i Bages), però que aleshores encara era un camp, un tret el va ferir mortalment (…) Tres dones i un home, enlairant mocadors blancs, anaren a recollir el cos del jove. Els veïns del barri, que miraven aquesta escena des de la cantonada del passatge Isabel Ribó, van veure com se l’enduien en braços de tres homes, mentre les dones continuaven agitant mocadors blancs. 

Hores després, segons l’estudiós local  Pedro Robles: 

«Unes dones del barri, encapçalades per Isabel Verdaguer, van mar al fanal on va caure aquell xicot i posaren un ram de flors i un tros de cartró en que hi havia escrit: “Aquí caigué una víctima del feixisme. Respecteu les flors”. Uns dies més tard s’afegí un quadret de fusta amb una foto del jove amb aquesta inscripció: “Jaume Oller Prats, 16 anys”. Finalment el passeig, amb el canvi de nomenclatura durant la guerra, el passeig s’anomenà Jaume Oller. D’altra banda, segons l’historiador Casas: «El seu germà Joan Oller i Prats, també membre de la CNT (potser d’aquí les coincidències amb el nom Joan), estigué empresonat l’any 1931 a la presó Model de Barcelona per activitats relacionades amb determinats dipòsits d’armes». 

Informació elaborada i recollida per Pau Vinyes i Roig