JOAN CORTINAS I GUINART

Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès, 10 de maig de 1908

Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès, 1 d’abril de 1991

Sacerdot i rector de la parròquia del Bon Pastor

Eren sis germans i orfes de pare el gràcies a les bones notes a l’Escola de Mossèn Joan Clapés, a Sant Andreu, va obtenir beques i va poder estudiar al Seminari, sent ordenat sacerdot, va cantar la primera missa a Santa Coloma de Gramenet el 19 de juny de 1932.

Destinat a Tiana el juliol, el febrer de 1933 passava a coadjutor de la Immaculada a Vilanova i la Geltrú, el novembre de 1934 a Santa Maria de Mataró, on el veiem fent xerrades al Casal Obrer.

Es diu que acabada la guerra va ser destinat a la Parròquia del Bon Pastor, però el 1943 el veiem documentat com a ecònom de Sant Just i Pastor, en canvi si que n’era rector l’abril de 1944 en beneir el bisbe Modrego el nou temple de la parròquia erigida el 27 juny de 1935, per a atendre a 4.500 ànimes. El seu primer rector Carles Ballart i Rosell que a primers de juliol de 1936 feia una crida desesperada a la premsa davant les necessitats del barri, seria la primera víctima assassinada a la ciutat el 19 de juliol.

Mossèn Joan Cortinas va fer el barri, un dels indrets més llunyans i incomunicats de la ciutat, una part no agregada a Barcelona fins el 1945, amb mancances totals. Ell el dotà d’escola, implicà el funcionament d’un dispensari amb metges especialistes, un menjador infantil, i no s’aturà en recaptar diners organitzant partits de futbol o funcions benèfiques, complicant-ho als artistes i mediàtics, com Mary Sampere, Josep Guardiola, Joan Capri, el Duo DInamico i fins a un centenar d’artistes o periodistes.

Conegut com a “Padre Botella” per recollir ampolles buides de xampany amb fins benèfics, en aquells anys també mossèn Joaquin Sancho a València o un altre a Madrid foren coneguts amb aquest sobrenom, per compartir la mateixa iniciativa, que va donar bons resultats, sent uns pioners del reciclatge.

Amb sotana i pedalant en bicicleta anava a tot arreu pels carrers enfangats i camins; el 1954 li van regalar una vespa amb la qual va fer més de cent mil quilometres fins que el 1964, també per subscripció popular, en un homenatge als vint anys al barri li regalaren un Gogomovil, un cotxet minúscul de 2,90 metres de llarg, 1,32 d’ample i 1,70 d’alçada, 13 cavalls, matrícula B348031, que molts anys desprès substituiria per un Citroën 2CV.

Amic de tothom, amb fama d’aconseguir tot el que es proposava, estimat i respectat fins pels ideològicament contraris, seguí la seva missió i ja molt gran s’acollí a la Residencia Sacerdotal de Sant Josep Oriol on moria el dia 1 d’abril de 1991, als 82 anys i 58 de vida religiosa, sent enterrat a la seva Santa Coloma natal.  

Joan Pallarès-Personat