JOAN MORA I SOLER

Sant Andreu de Palomar, Barcelonès, 1944

Sant Andreu de Palomar, Barcelonès, 17 d’octubre de 2017

Escultor

L’escultor Joan Mora i Soler fou un referent per a molts artistes i la seva obra escultòrica ha traspassat moltes fronteres. Fill i germà de tallistes en marbre –moltes de les làpides del Cementiri de Sant Andreu de Palomar són obra de la família Mora–, els primers estudis en art els fa a l’Escola de la Llotja de Barcelona. Tot seguit rep una beca d’estudis de l’Institut Francès de Barcelona per a l’Ecole de Beaux Arts de París. Ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives arreu dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i d’Europa, així com a arreu del món. La seva obra està composada principalment en marbre, tot realitzant un treball de realisme de gran qualitat. A voltes les seves peces semblem reals en la perfecció, la visió i el tacte. A base d’utilitzar diferents tipus de pedra aconsegueix arrodonir textures i colors. 

L’any 1978, Joan Mora va exposar per primer cop a la Fundació Joan Miró amb un treball dedicat exclusivament al món dels barrets. El 1981 va obtenir el Gran Premi a la V Biennal Internacional de Valparaíso. D’ençà el 1982 participa a la fira madrilenya d’art contemporani ARCO. Arran de la designació de la ciutat de Barcelona com a seu dels XXV Jocs Olímpics d’Estiu realitza una escultura anomenada Bandera Olímpica, per encàrrec del Comitè Olímpic Internacional. Actualment la peça es exposada al vestíbul de la Casa de la Ciutat de Barcelona. A la XII Biennal Internacional de l’Esport en les Belles Arts (1997) li és concedit el primer premi amb l’escultura Pols de força i l’any 1999, en el mateix certamen, per l’obra Boxa. 

Per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, a inicis dels anys vuitanta del segle passat, compon l’escultura dedicada al poeta, sacerdot i historiador andreuenc Joan Clapés, situada a la plaça homònima. L’any 1999, arran de la remodelació de l’esmentada plaça, l’obra escultòrica és malmesa i malauradament desapareguda. El dany és irreparable i l’escultor es nega en rotund a refer la peça per dignitat professional i moral. Com a contrapartida se li ofereix la possibilitat de fer una peça de grans dimensions per al vestíbul de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra allotjada dins del Centre Cultural Can Fabra. La peça anomenada Llibres és un magnífic reclam visual i un veritable homenatge a la lectura i a la literatura. 

La primavera del 2015, el jove fotògraf José Navarrete, més conegut com a Josenavasan, ha va plasmar l’obra creativa de l’escultor andreuenc amb l’exposició fotogràfica Joan Mora, retrat quotidià d’una figura en marbre. 

Resseguint l’elaboració d’una peça en marbre, tot reflectint l’elaboració des de l’inici de la proposta fins a l’acabament del treball. L’exposició es va complementar amb la peça original –una carpeta– amb el model escollit per a la seva realització i una petita recreació de l’estudi professional de Joan Mora, amb les eines, barret de paper i un penja-roba amb la bata de treball i unes sabates plenes de pols del marbre treballat. 

Pau Vinyes i Roig