JORDI BEGUERIA I VILAGINÉS

Barcelona, Barcelonès, 24 de setembre de 1952

Sant Andreu de Palomar, Barcelonès, 4 de gener de 2022

Actor, director i dramaturg

Malauradament la seva producció dramatúrgica és minsa, tot i que podia haver estat més prolifera, ja que la seva vàlua d’escriptor la demostrava amb escreix amb l’assoliment dels premis obtinguts com a dramaturg.  El 1982 la seva obra futurista Polypus Malignus guanyava el Premi Ignasi Iglésias de Teatre, que també va ser premiada per la Societat General d’Autors d’Espanya. La peça fou estrenada al teatre del Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar per la companyia “L’Ou Nou Teatre” el 13 de març de 1987, amb totes les entrades exhaurides,  i posada posteriorment en escena  en diverses  localitats dels Països Catalans. Sent publicada  com una de les obres guanyadora dels Premis Nacionals de Teatre que concedia anualment la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Al Centre Cívic de Sant Andreu s’hi van estrenar tres obres seves: L’home del paraigua, Cofis-i-Mofis i Xapó, amb notable èxit de crítica i públic. 

Begueria va iniciar el seu mestratge com actor cinematogràfic amb en Manuel Mayorga als anys setanta. A Madrid s’hi va estar durant uns anys tot fent teatre d’avantguarda  amb el grup Gata-74. En tornar a Barcelona va ser cofundador del grup Tartana -Trull. També, va participar com actor i director en diverses obres teatrals i assumint diferents rols interpretatius, sobretot en companyies teatrals de Sant Andreu, entre les que destaquen l’esmentat “L’Ou Nou Teatre”, “Carajillos  de Teatre” i “Clip Teatres”. El 2011 fou l’encarregat de fer l’adaptació del drama d’Ignasi Iglésias Els Vells, portada a escena al Sant Andreu Teatre (SAT) per un grup d’actors i actrius de diverses associacions teatrals andreuenques l’1 de maig de 2012 i posteriorment, al juny del mateix any, escenificada a la sala Imma Planas del Centre Cívic de Sant Andreu. La posada en escena de l’obra del poeta dels humils fou possible gràcies al Grup CATA, Clip Teatres i la col·laboració del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.  

Segons l’actor i periodista del diari electrònic Andreuenc Jesús Manzano, Jordi Begueria  “va conservar  la seva gran admiració i coneixement del rock clàssic anglès i nord-americà, com Bob Dylan, Rolling Stones i Beatles, i de la Nova Cançó, així com el seu interès pel cinema; són proverbials les col·leccions de discos i pel·lícules que va arribar a col·leccionar arran de la implantació d’internet.” 

La cerimònia del seu comiat es va realitzar en format laic, i seguint el ritus xaman, a les tot just estrenades instal·lacions del Tanatori de Sant Andreu, edifici annex al cementiri de Sant Andreu de Palomar. 

Pau Vinyes i Roig