JOSEP ANTON SAUQUÉ GALLARDA

Sant Andreu de Palomar, Barcelonès, 1939

Barcelona, Barcelonès, 15 de febrer de 2021

Advocat i politic

Format a Els Padres i fill d’una nissaga d’andreuencs, monàrquics i carlistes; va dedicar part a de la seva vida a la professió d’advocat. Vinculat amb el món esportiu andreuenc on arribaria a presidir de forma transitòria la Unió Esportiva Sant Andreu així com fou un dels impulsors del Club Natació Sant Andreu. El 1966 seria nomenat regidor del Districte Novè, en les eleccions franquistes dels terços familiar, sindical i corporatiu i esdevenint el més jove en assumir el càrrec de l’època amb només 28 anys.  

Durant els anys del desenvolupament econòmic -anys seixanta- l’Ajuntament de Barcelona va encapçalar projectes de reforma de vies públiques emblemàtiques per afavorir l’ús del cotxe privat en detriment del transport públic. És en aquest context que desapareix en contra de la voluntat majoritària dels veïns i les veïnes de la Rambla de Sant Andreu de Palomar. José Antonio Sauqué seguint les ordres de l’alcalde del règim del general Franco José María de Porcioles y Colomer va manar enderrocar l’emblemàtic passeig per convertir-lo en una via ràpida per a la circulació del tràfic rodat. En vida mai va renegar de la decisió presa i no serà fins ben entrat els anys noranta que Sant Andreu recuperarà de nou el passeig central, gràcies a la campanya reivindicativa duta a terme per l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar amb el suport d’entitats i veïns. 

En temps de la democràcia Sauqué va passar a formar part d’Alianza Popular, l’organització política fundada per l’exministre de Franco Manuel Fraga Iribarne. Darrerament estava molt vinculat amb la parròquia de Josep Manyanet, on solia anar a missa. Fins l’any 2011 va ser soci de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar. 

Pau Vinyes i Roig