JOSEP JOLIS I CALVÉS

Campdevànol, Ripollès, 25 de juny de 1908

Front de Madrid, Madrid, 7 de gener de 1937

Membre d’Estat Català

La transcripció del nom per part de la premsa de l’època és errònia, atès se’l nomena com a Josep Joli i Galés. Les dades que tenim d’ell són escadusseres.  Fill de Joan Jolis i Coma (1883-1950), de Torelló,  i Francesca Calvés i Armengol (1883-1964), de Castellar de N’Hug. Solter i d’ofici comerciant. Al llistat de socis de l’Avenç Obrer Català de 1936 el trobem domiciliat al carrer de Porta, 22 -actual districte de Nou Barris i edifici actualment enderrocat. Membre de la secció local d’Estat Català de Sant Andreu de Palomar i secretari del Comitè de Socors Roig Internacional del Districte IX.

Tres mesos després d’iniciar-se la Guerra Civil participa en el front de Madrid, on caurà mort el 7 de gener de 1937. La portada del Diari de Barcelona-Estat Català del 15 de gener de 1937, s’albira la comitiva fúnebre amb la banda de música d’Estat Català al davant del fèretre al seu pas pel passeig de Josep García -actual rambla de Fabra i Puig-, camí del cementiri de Sant Andreu de Palomar on va ser soterrat el 13 de gener.

El mateix dia de l’enterrament el diari La Humanitat , sota el títol “El Socors Roig Internacional i l’enterrament del nostre company Josep Joli”, esmentava:

“El Socors Roig Internacional comunica a tots els seus afiliats, ensems que a l’opinió pública en general,  que avui dimecres, a les tres de la tarda, tindrà lloc l’enterrament de l’afiliat  a aquesta organització, secretari jurídic  del primer Comitè del SRI, del districte IX, company Josep Joli Galés (sic), mort gloriosament al front de Madrid, complint amb el seu deure.

El company Galés (sic) pertanyia a les forces sanitàries catalanes  que operen al front de la capital de la República, i en un combat dels darrerament lliurats en aquest sector va tenir  la dissort, mentre recollia un germà ferit, d’ésser tocat per les bales  criminals d’una metralladora enemiga.

Aquest company ha mort, però el record de la seva actuació tant a la rereguarda com als rengles de foc  perdurarà en nosaltres.

Tots els companys responsables del Socors Roig Internacional  han d’assistir amb llurs pancartes i banderes a aquest homenatge pòstum al germà caigut.

L’enterrament, com hem dit abans, serà a les tres de la tarda d’avui, i sortirà del Casal d’ESTAT CATALÀ del districte IX, o sigui del carrer Pons i Gallarza, núm 3, Sant Andreu.

Antifeixistes, assistiu-hi! “

Un dia abans de l’enterrament el Diari de Barcelona-Estat Català publicava una nota on feia saber que els músics de la banda de les Milícies d’Estat Català que es trobessin lliures haurien d’acudir al soterrar del company caigut en acció de guerra. 

Segons el tot just ara esmentat periòdic: “La presidència del dol era constituïda per la família del finat, pel Comitè  Central d’E.C. i la Junta del Casal de Sant Andreu”. La marxa fúnebre fou oberta per les patrulles de control de Sant Andreu de Palomar i en el seguici hi figuraven companys del difunt del Socors Roig Internacional i   les bandes militars d’Estat Català, del PSUC i la Caserna de Carles Marx. Tal com s’observa en la imatge publicada al Diari de Barcelona podem albirar banderes estelades i una munió de persones que van voler retre el darrer homenatge a l’andreuenc mort al front de Madrid. Per la informació recollida al diari vespertí d’ERC Última Hora (13 de gener de 1937) sabem que pertanyia a les forces sanitàries catalanes que operaven al front de la capital de la República espanyola.

Enterrat en el cementiri de Sant Andreu de Palomar, al nínxol de lloguer 7642 del Departament 3r., en el que figura com a declarant el Casal d’Estat Català de Sant Andreu. En ser un nínxol de lloguer, al cap de dos anys, el cos del difunt seria traslladat a la sepultura familiar.

Per la informació recollida per Jordi Oliva, historiador i impulsor del Cost Humà de la Guerra Civil, consta que:

“Ingressà a milícies a Barcelona, el 10 de novembre de 1936. Amb la militarització de les milícies, la seva unitat passà a ser la 26 Divisió. Consta en l’expedient de pagadoria que: ‘El causante falleció en el Frente de Madrid el 7 de Enero de 1937. Pertenecía a las MILICIAS ANTIFASCISTAS DE CATALUÑA-CUARTEL GENERAL DURRUTI. Sección de la División Durruti en Madrid'”. 

Gràcies a les gestions del citat Jordi Oliva hem rebut l’expedient oficial de Josep Jolis i Calvés, dipositada al Centro de Documentación de la Memoria Histórica. On hi trobem tota la paperassa  que van haver de lliurar els pares per tal de poder cobrar un subsidi atesa la seva pobresa, la qual feia referència a les pagues que rebia el fill durant el seu període de combatent. 300 pessetes mensuals, que les rebrien els pares fins la fi de la guerra. Després, en perdre la República el conflicte bèl·lic, les deixarien de cobrar. 

D’altra banda, en aquesta documentació també hi trobem partida de naixement i certificat de solteria del difunt i de matrimoni dels pares, ocorregut el 1906. Així com referència a la seva militància a l’organització política Estat Català.

Pau Vinyes i Roig