PERE ROCA I PLA

Arbúcies, La Selva, 29 de juny de 1903

Sant Andreu de Palomar, Barcelonès, 7 de desembre de 1982

Comerciant, escriptor i cinèfil

Fill d’una família de carboners, va créixer entre els paisatges del Montseny. Ja adult, la seva vida va discórrer entre Mollet del Vallès i Sant Andreu de Palomar,  Barcelona. Va ser a Mollet on va conèixer la seva dona, l’Eulàlia Ros i Esteve, i on assumí responsabilitat política a l’Ajuntament. Home d’esquerres, republicà i catalanista, arran de la Guerra Civil s’exilià i va ser confinat al Camp de Concentració d’Argelers de la Marenda. S’escapolí del camp amb companys d’internament.  De tornada al nostre país, es va veure obligat a viure de manera clandestina uns quants anys, per tal d’evitar ser descobert i detingut. Un cop estabilitzada la situació, va continuar el petit negoci familiar de venta de carbó a Sant Andreu de Palomar i va poder cultivar l’afició d’escriure.

La seva obra més destacada, L’Ensulsiada, meresqué el Premi Romà Planas i Miró de Memòries Populars de 2013 a títol pòstum i fou publicada per Viena Edicions. És també autor d’Arbúcies 1908-1913, A les Eubagues del Montnegre i Tres contes curts. S’atreví amb la poesia i publicà diversos articles en revistes com L’Andreuet, L’Andreuenc i Enllà, on publicà majoritàriament articles sobre cinema, ja que era un expert en la matèria.

Home de conversa, va ser un apassionat de l’actualitat política, de la defensa del català i de Catalunya. En els seus darrers anys va tenir la satisfacció de veure el restabliment de la Generalitat, el naixement dels primers mitjans de comunicació en català, i la recuperació de la normalitat democràtica.

Pere Roca i Carles